Sjekkliste for valg av riktig dyne
Bedtime har over 25 års erfaring med søvn og søvnrelaterte produkter for god søvnhelse. Vi arbeider både med produkter rettet mot helsesektoren såvel som forbrukermarkedet. Denne kompetansen håper vi kan komme våre kunder tilgode gjennom å dele våre tips. Valg av dyne er som passer ditt behov er blant elementene som påvirker din søvnkvalitet. I denne artikkelen kan du lese våre anbefalinger og råd for valg av riktig dyne.
Vi tilbringer i snitt 1/3 av livet i sengen, og vi synder alt for ofte når det gjelder å prioritere vår egen søvnkvalitet. Det er selvsagt mange faktorer som spiller, og valg av riktig dyne er absolutt høyt på lista. Som selvoppnevnte eksperter innen kategorien søvn, har vi her satt sammen en liten guide for hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny dyne.
Steg 1, spør deg selv: Foretrekker du varm eller sval dyne?
Det er mange valgmuligheter. Norsk Dun opererer for eksempel med en skala som starter på ekstra sval og går opp til ekstra varm. Så hvordan velger du rett? Det er ganske enkelt egentlig. Hvordan er dyna du har i dag? Våker du på morgenen og opplever at du har sparket av deg dyna i søvne? Da er den sannsynligvis for varm, også har kroppen ordnet opp for deg mens du sov. Da kan du trygt velge en svalere dyne. Våkner du og finner deg begravd godt under dyna og fryser, ja da går du for en som er varmere. Våkner du og er tilfreds? Da er du heldig, for da trenger du ikke å bytte 😊
Sommer/vinter eller helårsdyne?
Ifølge Folkehelseinstituttet er 14 grader ideell temperatur på soverommet. Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på rundt 14 til 18 grader (NRK). Så er spørsmålet, hvor varmt har du det på soverommet? Er du innenfor Helsedirektoratets anbefaling, så kan du jo spørre deg hvorvidt du synes det er behagelig eller ikke? Det aller beste er å holde en jevn temperatur på soverommet gjennom hele året, dette er enklere i nyere boliger med god inneklimakontroll. Da klarer du deg med en helårsdyne også. OBS! Med helårsdyne her mener vi samme dyne gjennom hele året, det trenger ikke å stå «helårsdyne» på den. Har du samme romtemperatur gjennom hele året, og du synes det er best med en ekstra sval dyne – da kan du bruke den alle 365 dagene gjennom året!
Men her til lands så er det ganske stor variasjon mellom de varmeste og kaldeste dagene, og det er ikke alltid så lett å prikke inn 16,3 grader på soverommet hver natt. Da kan det være greit å investere i en skikkelig god sommerdyne og vinterdyne.
Dun- og silkedyne kan avhjelpe nattesvette
Dun er verdens beste isoleringsmateriale og kan regulere varme og fuktighet i en dyne. Visste du at du svetter ca. fem desiliter veske hver natt? Og i perioder ved sykdom, medisinering eller hormonsvingninger under overgangsalderen kan nattesvetten øke. Dunens unike egenskaper transporterer denne fuktigheten vekk fra kroppen og holder deg varm og tørr gjennom natten.
Størrelse på dyner – enkeltdyne, dobbeltdyne, lang eller kort?
Finnes det noe mer irriterende enn en litt for kort dyne? Egentlig ikke. Generelt sett burde du ha en dyne som er minst 20 cm lenger enn det du er. Standard dynestørrelser her til lands er 140×200 cm, eller ekstra lang 140×220 cm. Er du usikker, gå for ekstra lang. Eller så har vi dobbeldyner som er 200×220 cm (det er ikke noe krav om å være 2 personer, de kan være utrolig deilige alene 😉).
Dyne med naturfyll eller fiberfyll?
Det er ofte litt smak og behag når det gjelder valg av fiberfyll eller naturfyll. Fiber holder ikke like mye på fuktighet og er et rimeligere alternativ. Dun er et mykt og deilig fyll som former seg godt inntil kroppen, og silke har naturlige temperaturregulerende og antibakterielle egenskaper som hjelper deg å holde en passelig kroppstemperatur samtidig som det er allergivennlig.
Et grønnere soverom…
Vi blir stadig flinkere og flinkere til å tenke grønne løsninger, og det burde ikke være noe unntak her?
Dundyner og bærekraft
- Dundyner har lang holdbarhet, opptil 20 år – tar man god vare på dundynen sin er det bærekraftig i seg selv.
- Rist og luft dynen så ofte som mulig
- Bruk putebeskyttelse
- Se etter sertifiseringer som Down Pass som sikrer at produksjonen skjer på en trygg og forskriftsmessig måte.
Velg silkedyne om du er har allergi
Astma- og allergiforbundet anslår at ca. 14% av befolkningen har middallergi. Er du en av dem? Silkedyner er naturlig allergivennlig. Eller så kan du se etter allergimerker som NOMITE, eller anbefalt av Astma- og Allergiforbundet.
Fortsatt i tvil om hvilken dyne som er best for deg? Stopp innom butikken vår og slå av en prat med en av våre dyktige medarbeidere, så hjelper vi deg gjerne.
-
Dundyne Luksus – Medium
3 799 kr-4 299 kr -
Dundyne Luksus – Sval
3 099 kr -
Dunpute Luksus
2 999 kr -
Norsk Dun Innleggspute 60×60 cm
315 kr