Skip to main content
search
0

Er silkesengtøy et kjølende sengetøy for varme netter?

Når det kommer til pustende og lette materialer, er silke et “must”. Med sin pusteevne kan silke bidra til å regulere kroppstemperaturen din, og har til og med fukttransporterende egenskaper, noe som gjør den perfekt for å holde deg tørr og komfortabel om sommeren.Det er ingen tvil om at silke puster i varmt vær. Silke er nemlig et av de mest pustende tekstilene i verden. Det er måten fibrene er laget på, som gir silke unike kjølende egenskaper. Selv når silkefiberene veves til et laken beholder de sin pusteevne. På varme sommernetter finnes det ikke bedre sengtøy enn silke med sine kjølige luftlommer. Det som gjør silke så pustende er at silkefiberen er omtrent 1/10 av størrelsen på et menneskehår. Den smale fiberen er en av de medvirkende faktorene til silkens evne til å puste godt.

Sovende kvinne i seng oppredd med rosa mulberry silke

Hvor godt puster silke?

Dette vil avhenge av kvaliteten på silken og typen vev den er laget med. Noen silkeprodukter puster bedre enn andre. Pusteevnen avhenger av størrelsen på fiberen som brukes, så vel som typen veving. En veveprosess har fibrene plassert tett sammen. Denne prosessen skaper millioner av luftlommer som tjener et dobbelt formål. Den ene er for å holde deg varm, mens den andre slipper varmen og fuktigheten ut i luften. Det finnes to veveteknikker for silkesengetøy. Silkehabotai er det vanligste, og silke charmeuse den mest eksklusive. Habotai-silke er en lettere silke som bare er omtrent 15 momme, anstendig nok til å lage silkesengetøy, men den har ikke samme holdbarhet som charmeuse silke. Habotai-veving har heller ikke en glatt silkeaktig overflate som charmeuse.  Det mer luksuriøse valget av silke til sengetøy er charmeuse weave silk. Bedtime´s silkesengetøy er charmeuse vevet. 

Begrenser silke svetting?

Silke ser ut til å være i stand til å tilpasse seg kroppstemperaturen din, noe som forteller oss hvorfor det tynne stoffet holder deg kjølig på varme sommernetter og varm også under de kjøligere vinterdagene. Men her kommer selve hemmeligheten til silken; silken avviser fuktighet fremfor å absorbere den. Silkefibrenes oppgave i naturen er jo nettopp å beskytte silkelarven mot fuktighet og sykdommer inne i silkekukongen. Så i motsetning til bomull, som har stor absorbasjonsevne og holder på fuktighet, transporterer silkefibrene fuktigheten vekk fra kroppen. Den slipper altså damp og fuktighet fra kroppen ut gjennom silkefibrene. Silke kan derfor holde huden kjøligere og tørrere lenger, og forsinke vannansamling på huden og svetting.

 

Holder silke deg kjølig?

Silke er et unikt stoff. Den kan holde deg varm om vinteren og kjølig om sommeren. Mye av det har selvfølgelig å gjøre med hvordan silketekstilet er vevet og hva slags kvalitet det har. Laken i silke og pysjamas i silke kan bidra til å holde deg kjølig om natten om sommeren, og på samme måte kan den holde deg god og varm om vinteren. Det er en grunn til at silke er et kostbart materiale, og silkens høyt verdsatte temperatur- og fuktregulenrende egenskaper er en del av grunnen.  Silke er flott for pyjamas og sengetøy. Du holder deg kjølig og du kan rett og slett få deg en bedre natts søvn på den måten. ✨

Se vår silkekolleksjon her.

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close